Arganovo ulje - zlato Maroka


Arganovo ulje često nazivaju i tekućim zlatom zbog visokog udjela vitamina, minerala i nezasićenih masnih kiselina. Osim što snižava razinu holesterola i jača odbrambeni sistem organizma poznat je i kao jedan od najsnažnijih prirodnih sastojaka za tretiranje bora i zadržavanje mladolikog izgleda kože.

Arganovo ulje sadrži vrlo visoke količine nezasićenih masnih kiselina, uključujući i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regenerira kožu. Masne kiseline također stimuliraju međućelijsku oksigenaciju, koja pomaže u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Na taj se način sprečava sušenje kože i gubitak elasticiteta, što znači sprečavanje nastanka bora, te koža postaje mekša i zategnutija.

ARGAN (Argania Spinosa) - „tekuće zlato“ Maroka Arganija je endemska, reliktna vrsta iz razdoblje tercijara. Nisko stablo raste jedino na području jugozapadnog Maroka. Dobro podnosi sušu i temperaturu do 50C. Živi od 150-200 godina, a ako odumre nakon 7 godina može oživjeti. Plod oblikom nalikuje na maslinu, a u njemu se nalazi tvrda sjemenka s 3 jezgre od kojih se dobija ulje. Za jednu litru ulja potrebno je približno 40 kg plodova i oko 20 sati rada.

Ulje se vijekovima koristilo u Maroku u svakodnevnoj prehrani i tradicionalnom liječenju. Danas, ulje argana spada u jedno od najznačajnijih anti-age ulja u kozmetičkoj industriji. U prehrani ga koristimo kao dodatak jelima nakon kuhanja ili prženja. Kombinacija ulja i limunovog soka izvrstan je preljev za salate.