Savjeti za početnike


Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta ukoliko ste tek zakoračili u istraživanje svoje kuhinje i kulinarskih sposobnosti. 

Pile teško kilogram i po u pećnici grijanoj na 200°C optimalno će se ispeći za sat i 30 minuta. No svakako ga je dobro ostaviti da u isključenoj toploj pećnici odstoji još 15-ak minuta. Ako ste ga prethodno filovali, ostavite da se peče sat i 45 minuta.

Pilećim batacima bit će dovoljno 45 minuta, jednako kao i prsima - ako ih niste odvojili od kostiju.

Teleći odrezak na istoj temperaturi peče se 30-40 minuta, a pečenje teleće plećke s kostima može potrajati do sat i po. Tačno vrijeme i odgovarajuće temperature pripreme iznimno su važne za postizanje najboljeg okusa i mekoće mesa, kao i za prevenciju od bolesti uzrokovanih nedovoljno termički obrađenom hranom.

Riba je gotova za pola sata. Pečete li ribu u pećnici zagrijanoj na 170 Celzijevih stepeni, ostavite je ondje do 30 minuta. Jednako je vrijeme potrebno i filetima. Ribljim odrescima u pećnici će trebati 35-40 minuta.

Narezane tikvice u vodi omekšaju već nakon šest-deset minuta, a toliko im treba i ako ih pečete na tavi. Pečeni patlidžan može se poslužiti za 35, a kuhani za 20-30 minuta.

Ovisno o vrsti i veličini, krompiri se kuhaju od 15 do 30 minuta. Jede li vam se karfiol, čekat ćete ga 20-ak minuta. No odlučite li se za šparoge, obrok će biti poslužen za svega pet minuta.