Trikovi za ukusnije obroke


Kulinarski savjeti koji se prenose s generacije na generaciju mogu olakšati svakodnevno obavljanje poslova, a i poboljšati ukus hrane koju spremate.

- Kad meso kod kuhanja ne omekša, u supu ili umak dodajte malo soda bikarbone i vidjet ćete ogromnu razliku. Ako meso nije posve svježe i ima pomalo neugodan miris, operite ga u vodi s malo sirćeta pa dobro propirjajte ili ispecite. 

- Ako je supa preslana u nju stavite oguljeni sirov krompir i prokuhajte petnaestak minuta. Ako meso stavite u hladnu vodu, supa će biti ukusnija. Vrijedi i obrnuto, ako ga stavite u vruću vodu, ukusnije će biti meso.

- Želite li lijepu i bistru goveđu supu mrkvu najprije popržite na malo masnoće, pa dodajte vodi u kojoj se kuha meso i ostatak povrća. Ako je supa premasna u nju na nekoliko minuta stavite komad starog hljeba. On će upiti suvišnu masnoću.

- Ako ste zagrizli ljutu papriku, nemojte piti vodu jer ćete još jače osjetiti ljutinu. Radije na jezik stavite malo soli, ona će ljutinu ublažiti.

- Ako vam je sir postao tvrd i suh, trebate ga staviti u mlijeko na nekoliko sati kako bi opet bio svjež. Želite li dobiti čvrst snijeg od ne baš svježih jaja, prije miksanja je potrebno dodati malo soli ili sok od limuna. 

- Stavljate li kumin na kolač, prije ga namočite u vodi da malo nabubri. Tako neće ispadati s peciva.

- Svim jelima koje pripremate od mljevenog mesa dodajte nekoliko kapi limunovog soka jer će biti mnogo ukusnije.