Oprezno sa mesom!!!


Mnogi od nas ne mogu nabaviti meso ekološkog porijekla, te ne znaju kako prepoznati koliko-toliko zdraviji komad mesa. Evo nekoliko savjeta:

- Kao i kod ribe, meso ne bi trebalo imati jači miris (naravno, osim divljači), dok njegova boja i kakvoća ovise o vrsti životinja od koje meso potječe. Ne kupujte meso čiji su rubovi suhi ili pak ako na površini primjetite dijelove koji su gotovo izgubili boju.

- Provjerite ima li smrznuto meso svijetlosmeđu boju ili ima li na površini grublju udubinu.

- Antibiotici i hemikalije mogu se i ubrizgati u meso kako bi mu se produžio rok trajanja na policama, što se naročito primjenjuje kod peradi. Primjetite li smeđkaste mrlje ispod kože peradi koju namjeravate upotrijebiti, potopite meso u sirće kojem ste dodali soli i ostavite da stoji nekoliko sati. Nakon toga dobro isperite vodom. Osušite ga i tek tada pripremite jelo - na taj način otklonili ste antibiotike iz mesa.

- Sedmično ne bi trebalo jesti više od tri mesna obroka, a idealno bi bilo uzimati jedan mesni obrok sedmično. Komad crvenog mesa za jedan obrok ne bi trebalo biti veći od vašeg dlana!