Večeras grickajte i navijajte!


Gledanje utakmica, posebno ako se to radi u društvu prijatelja ili porodice, obično je povezano sa istovremenom konzumacijom masnih i visokokaloričnih namirnica i alkoholnih ili preslatkih pića. Mi vas nećemo odgovarati od toga (samo večeras), ali ćemo vam dati mali kalorijski podsjetnik, čisto da se zna, mada je večeras sve oprošteno, a sutra ćemo, poput svakog Bosanca razmišljati o posljedicama.

Najčešći “fudbalski” napitak je pivo, što će večeras biti sigurno izbor većine nas, pa znajte da jedna čaša od 300 ml ima 127 kilokalorija.

Coca cola u sebi sadrži pretjeranu količinu šećera, tako da obična čaša od 200 ml ima 120 kilokalorija. Zato je voda najbolje i najzdravije piće bez kalorijske vrijednosti, ali večeras se njome možete samo umiti!

Kada se radi o hrani koja prati gledanje utakmica, različite su navike i želje. Prženi krompirići, pomfrit po porciji od 150 grama sadrži 410 kilokalorija.

Grickalice takođe predstavljaju opasnu zamku za vašu kilažu: samo 50 grama čipsa ima 270 kilokalorija, a ista količina slanog kikirikija čak 292 kilokalorije. Zdravija alternativa su na primjer kikiriki u ljusci, jer već samim poslom vađenja kikirikija iz ljuske jedete manju količinu, a ovaj kikiriki ima manje kalorija, jer nije prerađen prženjem i soljenjem.

Fast food je kao što znamo visokokaloričan i uglavnom nezdrav. Jedan burger srednje veličine (150 grama) ima prosječno 350 kilokalorija. Kobasica iste težine ima čak 430 kilokalorija. Hot- dog od 200 grama ima oko 485 kilokalorija.

Naravno da kalorične vrijednosti fast fooda zavise od veličine obroka i količine i vrste sosa i dodataka. Ukoliko si sami napravite hamburger, možete manjom količinom mesa a većom količinom paradajza, salate uticati na smanjenje količine kalorija u vašem obroku. 

Slatkiši su “hrana za živce”, ali i problem za figuru, jer, na primjer mliječna čokolada (100g) ima oko 500 kilokalorija. Ako već morate jesti slatko, radije uzmite gumene medvjediće (50 grama ima “samo” 92 kilokalorije) ili još bolje, neko sezonsko voće.

Ali šta god vi jeli i pili večeras nije bitno koliko da se osigurate energijom i pozitivnim mislima, te podržite naše Zmajeve večeras u Parizu! 

SRETNO BiH!!