Crveno meso ima najviše proteina


Meso je odličan izvor proteina, pa tako kuhano crveno meso sadrži između 28 i 36 g proteina na 100 g. Proteini iz mesa su visoko iskoristivi i sadrže značajan udio esencijalnih aminokiselina (onih koje ne možemo stvoriti u tijelu nego ih moramo unositi hranom).

Štaviše, proteini mesa osiguravaju sve esencijalne aminokiseline za razliku od proteina biljnog porijekla kojima nedostaju određene aminokiseline. Od ukupnog sastava masti, približno polovica otpada na zasićene, koje su optužene za štetan učinak na zdravlje srca i krvnih žila. S druge strane, meso predstavlja dobar izvor kolina iz kojeg nastaju mnoge važne komponente poput neurotransmitera i membranskih fosfolipida. Iako se kolin prirodno proizvodi u tijelu, nedavno je ustanovljeno da ga je bitno unositi i hranom. Poput drugih namirnica životinjskog porijekla, crveno meso je odličan izvor vitamina B12, pa tako 100 g mesa osigurava više od dvije trećine dnevno preporučene doze.

Ista količina crvenog mesa osigurat će i oko 25 posto dnevno preporučenog unosa ostalih vitamina B skupine kao što su riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotenska kiselina. Za sve navedene vitamine vrijedi pravilo da što je životinja starija, sadrži više vitamina. Stoga govedina ima više vitamina u usporedbi sa teletinom, kao što ovčetina ima više u usporedbi s janjetinom.