Bojila i kako ih prepoznati


U načelu se bez ograničenja za mnoge namirnice smiju koristiti bojila poput vitamina B2 riboflavina (E 101), pri­rodna biljna bojila klorofil (E 140) i betanin (E 162), jed­nako kao i provitamin A beta-karoten (E 160a), ali i sintetski proizveden karamel (E ISO).

Bojila za namirnice često imaju vrlo duge i složene hemij­ske nazive pa ih na omotima nije potrebno navoditi cijele. Zakon propisuje da se na prednjoj strani omota čitljivo napisano moraju nalaziti riječi „obojeno" ili "s umjetnim bojilom" u neposrednoj blizini deklaracije dotične namir­nice (primjerice „bomboni od maline - s bojilom"). Tač­nija se oznaka nalazi na kraju popisa sastojaka. Na tom se mjestu navode E-brojevi ili, premda mnogo rjeđe, hemijski nazivi.

Potrošač se tako s pomoću odgovarajuće tablice aditiva može pobliže informirati o svojstvima dodanih bojila.

Lijepo je znati: Alergijske su reakcije posebno česte kod upotrebe tetrazina (E 102). Na azo bojila alergijski reagira veliki postotak ljudi, koji su takođe alergični i na acetilsalicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), te na salicilate, prirodni sastojak nekih namirnica. Zato ako naletite na ovaj sastojak u odabranoj namirnici, radije je zaobiđite.