Koliko je važan cink?


Ako često jedete procesiranu hranu, onda sigurno ne dobijate dovoljno cinka, jer procesirana hrana sadrži malo cinka i aditive koji uzrokuju iscrpljivanje cinka u tijelu.

Unos hrane na bazi soje, dodaci željeza, kravlje mlijeko i mekinje takođe ometaju apsorpciju cinka. Vegetarijanska prehrana ima malo cinka i vegetarijancima se preporučuje uzimanje dodataka cinka kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe. Cink možemo naći u hrani kao što je nemasna govedina, riba, orašasti plodovi, perad, žitarice, voće poput banana i avokada, povrće kao što je karfiol, krastavci, slatki krompir, špinat, i nemasni mliječni proizvodi. Za cink se često kaže da je bitan element u tragovima, iako je on u osnovi metal. Male količine ovog elementa su dovoljne za ljudsko zdravlje.

Cink se prvenstveno koristi za liječenje seksualnih zdravstvenih probleme kao što su benigna hiperplazija prostate, erektilna disfunkcija i muška neplodnost.

Važna karakteristika cinka je da je odlučujući faktor za kvalitetu sperme kod muškaraca. Časopis Fertility and Sterility je objavio istraživanje provedeno na skupini kineskih muškaraca gdje se utvrdilo da niske koncentracije cinka utječu na kvalitetu spermija. Cink igra važnu ulogu u zdravlju prostate. Niska razina cinka kod muškaraca rezultira većim rizik od karcinoma prostate.

Takođe povećava proizvodnju testosterona koja pomaže povećati muški libido, pokretljivost i broj spermija. Nedostatak cinka uzrokuje pad razine testosterona pogotovo kod starijih muškaraca.