Lavanda za umirenje želuca


Specifičan miris lavande dolazi od molekula linalil estera, ulja koja se prenose zrakom i potiču njušne živce koji pak umiruju mozak, pa zbog toga sve više ljudi njezin miris koristi kako bi lakše zaspali, umjesto tableta za spavanje.

Osim što će vas lavanda opustiti i uspavati, njen miris može vam pomoći u smanjenju osjećaja napetosti i tjeskobe.

Osušite cvjetiće lavande, stavite ih u gazu ili platnenu vrećicu i u ormar sa zimskom odjećom, koju će miris lavande štititi od moljaca i drugih sličnih nametnika. Takođe, osušene aromatične cvjetiće možete staviti u posudicu ili pak cijele cvjetne stabljike u vazu kako bi vam prostorija u kojoj boravite imala ugodan i opuštajući miris. Suhe cvjetiće, takođe možete staviti u sapun koji ste pripremili kod kuće ili ih već ubaciti u neki neutralniji tekući sapun za tijelo.

Čaj od lavande izvrstan je za umirenje želuca i pomoć pri probavi. Naime, ulje lavande opušta mišiće probavnog sistema i smanjuju grčeve u želucu i crijevima nakon jela, te smanjuje vjetrove. Čaj pripremite tako da stavite punu kašiku sušenih cvijetova lavande u dva do tri decilitra kipuće vode, pustite da odstoje 10 minuta, procijedite cvjetiće i kada se čaj malo ohladi, popijte ga. Također, čaj možete koristiti kao oblog ili kao sredstvo za ispiranje rana. Sve što trebate je u čaj namočiti krpicu, očistiti i omotati ranu. Naime, lavanda ima antibakterijska svojstva, te sprečava infekcije.