Koji sir uz koje vino?


Sir i vino su međusobno slični: proizvodi su fermentacije, nastali od različitih sorti grožđa i sorti mlijeka. Iako se suprotnosti ponekad privlače u ljubavi, sličnosti stvaraju istinski ljubavni odnos na tanjiru.

Osnovno je pravilo da uz teška, starija ili crna vina idu teži, tvrđi i aromatični sirevi, a lagane voćne arome bijele ili ružičaste kapljice najbolje je poslužiti uz neutralnije, mlađe i kremastije sireve.

Mladi sir i med uz slatko vino - Vrlo mlade kravlje sireve s mliječnim okusom (primjerice, ricotta i mozzarella) za desert možete preliti s malo meda. Poslužite ih sa slatkim vinima kao što su desertni muškat i predikatni traminac.

Kremasti sirevi privlače kiselkasta vina - Nježni sirevi, kao što su lički škripavac i francuski brie, slagat će se s bijelim vinima nježnih mirisa - primjerice, sauvignonom bijelim. Ako je sir kremastiji (zreli cammembert), bolja su kiselkasta bijela vina kao što su graševine ili voćna crna vina s malo tanina (mlada frankovka). Uz trapist i gaudu pristaje pinot crni ili merlot.