Još ukusnije roštiljsko meso


Ako niste raspoloženi za previše eksperimentiranja, teleće kotlete sa žara začinite brzim i jednostavnim umakom na bazi paradajza, savjetuje profesionalna domaćica Martha Stewart.

Za to će vam trebati 3/4 šoljice kečapa, 2 kašike smeđeg šećera, kašika vinskog sirćeta, kašika umaka worchestera, 2 kašike paprike i 1/2 kašikice kajenske paprike.

Dobro pomiješajte sastojke, te nakon pečenja poslužite uz meso. Za ribu i piletinu to pravilo ne vrijedi. Njih se, kako bi se spriječilo kvarenje, a meso bilo ukusnije, do roštiljanja preporučuje držati u frižideru barem četiri sata, a najbolje cijelu noć. Prije nego što stavite meso na roštilj, trebao bi biti zagrijan na srednju temperaturu, a rešetka namještena na željenu visinu, ovisno o vrsti i veličini mesa. Ako je riječ o malim komadima, rešetku postavite nisko, a ako vam treba srednje jaka vatra, postavite je desetak centimetara iznad žeravice.

Iako se začinsko bilje uglavnom upotrebljava u marinadama ili kao dodatak jelu, posipate li ga po žeravici, jelo će poprimiti specifičan, neodoljiv miris - savjetuje Martha.