Koliko je orašasto zdravo?


Ukusni orašasti plodovi, kojima su se gostili još stari Rimljani, zdrav su i vrlo važan dodatak koji upotpunjuje okus mnogobrojnih jela. Orasi, bademi, lješnjaci, brazilski oraščići i drugi plodovi obiluju vitaminom E - “eliksirom mladosti”, omega-3 kiselinama važnim za srce, vitaminima kompleksa B, te bitnim mineralima.

Zbog visokog udjela masnoća često ih se naziva kalorijskim bombama. No njihova je glavna masnoća važna oleinska kiselina, koju sadrži i maslinovo ulje, a koja pomaže snižavanju lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Iako se dobro slažu i sa slanim jelima, najčešće se koriste kao dodatak desertima. Tako su orasi čest sastojak kolača i voćnih salata, lješnjaci se odlično slažu s čokoladom te tijestima za torte i kolače, a bademi se mogu kombinirati s voćem i različitim slasticama. Budući da sadrže puno masnoća, orašasti plodovi brzo užegnu u toplim ili vlažnim uvjetima te postanu žućkasti. Zato ih je najbolje čuvati na hladnom, suhom i prozračnom mjestu.

Osim s čokoladom, lješnjak se odlično slaže s medom, marmeladom, te pitama od jabuka i višanja, a mljeveni lješnjaci čak mogu zamijeniti brašno u kolačima.