Naučite piti vino


Da vina dostižu svoj vrhunac kroz godine stajanja na odgovarajućoj temperaturi zapravo je mit, jer se većina vina pravi tako da kroz godinu ili dvije pokaže svoju pravu aromu, te da se u tom vremenu posluži i popije.

Rijetke iznimke pokazuju da pravilno skladištenje i odgovarajući čepovi kroz nekoliko godina rezultiraju iznimnom kvalitetom, tvrdi svjetski poznati degustator i teoretičar o vinima, Lettie Teague. Tragovi koje vino ostavlja na čaši često su poznate kao 'vinske suze', što je zapravo odraz viskoziteta vina, odnosno količine alkohola u njemu.

Slatki deserti nadvladat će i najintenzivnije slatko vino i zato uz kolače treba izbjegavati desertna vina, ističu stručnjaci. Ako u kolaču ima voća, vino može nadražiti želudac. Ukoliko se već inzistira na vinu uz desert, najbolje je koristiti muškate s malo alkohola i sočnog okusa.

Kinezi tradicionalno ne piju vino uz svoja jela, što ne znači da se ne smije. Njihovu hranu može se kombinirati s vinima visokog stepena kiselosti i niskog postotka alkohola. Kao dva favorita stručnjaci ističu rizling i pinot noir.