Hranu koju ne treba zamrzavati


Zbog ubrzanog tempa života mnoge domaćice često gotove obroke pripremaju i za nekoliko dana unaprijed, a zatim ih zamrzavaju kako bi sebi uštedjele na vremenu, te skratile boravak u kuhinji.

Međutim veliki broj namirnica u sebi sadrži dosta vode, te ne podnose dobro zamrzavanje za razliku od većina vrsta mesa. Tako nikako ne biste smjeli da zamrzavate sljedeće namirnice.

Jaja - razlog zašto ne treba zamrzavati cijela jaja je sasvim jednostavan, usljed niske temperature ljuska može da pukne, te bakterije mogu da prodru u unutrašnjost jaja, što zatim predstavlja zdravstveni rizik.Takođe zbog visokog sadržaja vode u jajetu, ono nakon odmrzavanja neće imati svoju strukturu i ukus.

Celer, zelena salata i krastavac - ovo povrće ne treba zamrzavati u svježem stanju jer se zbog velikog procenta vode lako ledi, unutar samog povrća se stvaraju kristali, zbog kojih pri odmrzavanju ovo povrće potpuno "uvene" i pretvori se u bezličnu i neupotrebljivu masu.

Majoneza - budući da je u pitanju emulzija majonezu nikako ne treba zamrzavati iz istog razloga kao i meke sireve, jer će se nakon odmrazavanja majoneza podijeliti na tečne i čvrste sastojke od kojih je napravljen.

Krompir - iako je krompir namirnica bogata skrobom, ovo povrće ne podnosi zamrzavanje naročito dobro. Ovo naročito važi za gotova jela koja su spremana sa krompirom jer će se odmrznuti krompir pretvoriti u vodenasto-grumuljičastu smjesu.

Sirevi - mekani sirevi poput sremskog sira, rikote i krem sira nisu pogodni za zamrzavanje jer se time gubi njihova vazdušasta struktura. Kada ih odmrznete postaju grumuljičasti, a na površini se izdvoji voda koja se tokom zaleđivanja kristalisala. Tvrđe vrste sireva mnogo bolje podnose niske temperature, a najbolji način da sačuvate njihov ukus prije nego ih stavite na led je da ih izrendate.