Umaci talijanske kuhinje


Umak amatriciana porijeklom je iz grada Amatrice iz regije Lazio. Ovaj umak žari i pali već nekoliko vijekova...U početku se pripremao samo od svinjetine i sira pecorino, a u 18. stoljeću počeo mu se dodavati i umak od paradajza.

Jedan je od najpoznatijih umaka talijanske kuhinje, a odabir sastojaka odraz je situacije i vremena u kojem je nastao. Naime, Lazio je brdovit kraj u kojem su navedeni sastojci lako dostupni i često se koriste. Zanimljivo je kako se umak amatriciana počeo smatrati dijelom kuhinje tipične za Rim: zbog neimaštine u regiji Amatrice njezini su stanovnici u 19. i 20. vijeku često selili u Rim, u potrazi za lakšim životom. Sa sobom su, naravno, ponijeli i kulinarske tradicije pa je tako ovaj recept ubrzo postao „klasikom“ rimske kuhinje iako porijeklo ne vuče s tog područja. Ovaj se umak kombinira sa sušenim špagetima, buccatinima i makaronima, a izbjegava ga se posluživati sa svježom tjesteninom.

Pasta alla puttanesca - Ako ne govorite talijanski, teško ćete pogoditi koje značenje krije naziv ovog jela... Naime, radi se o riječi koja znači „na način kako bi pripremila prostitutka“! Zašto baš taj naziv, ne zna se točno, ali najvjerojatnije je objašnjenje ono koje kaže da je ime nastalo kao odgovor na naziv „alla casalinga“ tj. „po domaće“. Drugi tvrde da ima veze s paprenim i oštrim okusom i mirisom, a treći pak da se nudio kao jeftin ručak koji bi namamio goste u bordele... Bilo kako bilo, ovaj je umak za kojeg se sastojci mogu pronaći u bilo koje doba godine postao vrlo popularan u 60-im godinama 20.vijeka. Priprema je poprilično jednostavna i oslanja se na tipično mediteranske namirnice: na maslinovom se ulju poprži bijeli luk, dodaju se fileti inćuna, pa se svemu, kada se fileti inćuna raspadnu, doda umak od paradajza. Još malo sušenih ljutih papričica, kapara, bosiljka i peršuna i zasitan i aromatičan umak je gotov!