Korisni kulinarski savjeti


Evo nekoliko kuhinjskih mudrosti koje vam mogu biti od velike koristi: 

Kako razbiti jaje - Kucnite ga o ivicu ravne površine, najbolje kuhinjskog pulta. Ako ga razbijete o ivicu posude, pukotina će biti veća i komadići ljuske će upasti u bjelance.

Kako spriječiti da voće potone na dno kolača - Pospite grožđice brašnom, kako biste spriječili da potonu na dno kolača. Isto važi i za čokoladne mrvice i sitno voće. 

Kako najbolje iscijediti limun - Najsočniji limun je onaj sa tankom korom. Prepoznaćete ga po tome što mu je kora glatka. Mali i srednji plodovi obično imaju tanju koru, nego veliki. Mašine za cijeđenje iscijede najviše soka iz limuna, ali ako želite da ih obradite ručno, gnječite ga neko vrijeme po pultu, a zatim ubacite u mikrotalasnu rernu na 30 sekundi. 

Kako zadržati svježinu gljiva - Gljive postanu gnjecave ako ih ostavite u plastici. Kada ih donesete kući, izvadite ih iz pakovanja i redajte u papirnu kesu, najbolje na sljedeći način: poslažite jedan red gljiva u horizontalno postavljenu kesu, pa prekrijte papirnim ubrusom. Postupak ponavljajte dok kesa ne bude skoro puna. Prije nego što vrećicu ubacite u frižider zamotajte vrh i učvrstite selotejpom ili štipaljkom. Ovako skladištene gljive mogu trajati i do dvije sedmice.