Posao i sjedenje su ubice linije


Popodnevni pad energije rezultira potrebom za brzom dopunom, obično u vidu visokokalorične poslastice. To se događa djelimično zato što se krv spušta u stomak kako bi pomogla varenje hrane.

Takođe, naš telesni sat je programiran za spavanje u ovo vrijeme. To datira još iz prahistorijskog vremena – “Za opstanak je bilo važno da u toku dana odmaramo u određenim fazama,” objasnila je ekspert za spavanje dr Nerina Ramlakan. Nedavni rezultati nisko-karbonatne Etkins dijete pokazali su da je 15:23h najopasnije vrijeme za mršavljenje i da 62% ljudi tvrdi da u to vrijeme osjećaju najveće iskušenje da prekrše dijetu.

Istovremeno, uobičajeno je da posežemo za nezdravom hranom pod pritiskom. Stres podiže nivo hormona kortizola, koji utiče na potrebu za nezdravom hranom, jer tijelo skladišti energiju. Rješenje: Pobijedite želju kratkom, 10-ominutnom šetnjom. To će vam pomoći da otjerate krv iz digestivnog trakta nazad u mišiće i mozak. Druga opcija je šoljica kafe ili jakog čaja, ali bez previše šećera.

Sjedenje za stolom znatno otežava dijetu. Čovjek troši svega 1-2 kalorije po minutu dok sjedi, čak dva puta više njih dok stoji, a trostruko dok hoda. Studije su pokazale da su enzimi odgovorni za razbijanje sala suzbijeni dok sjedite. Osobe koje sjede za stolom duže od 6 sati dnevno imaju dvostruko veći rizik od gojaznosti.

Rješenje: Stojte kad god vam se ukaže prilika. Na svakih sat vremena ustanite od stola i prošetajte.