Zdrave kombinacije


Epidemiolog Dejvid R. Džejkobs, profesor na Univerzitetu u Minesoti, tvrdi da određene kombinacije namirnica mogu da budu mnogo ljekovitije nego kada bismo iste te namirnice jeli pojedinačno.

Ovaj fenomen nazvao je sinergija hrane i na osnovu njega napravio kombinacije koje će vam pomoći da se riješite zdravstvenih tegoba.

Paradajz i maslinovo ulje: Zbogom problemima sa srcem Paradajz je bogat antioksidantom likopenom, koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Apsorpciju likopena pojačavaju zdrave masti, poput maslinovog ulja, pa je ova kombinacija dobitna za sve one koji imaju problema sa srcem.

Jogurt i laneno sjeme: Ubrzavaju lijena crijeva                         U stomaku živi više od 400 vrsta bakterija. Neke su korisne, a neke ne. Kada loše nadvladaju dobre, dolazi do smetnji u varenju, do nadimanja, gorušice, podrigivanja, bolova… Jogurt je probiotik koji povećava nivo dobrih bakterija u tijelu i tako reguliše varenje. Idealan izbor za zdrav stomak je laneno sjeme. Svakog drugog jutra u 2 dl jogurta stavite dvije kašike lanenog sjemena i smetnje s varenjem će nestati.

Grašak i papričica: Tjeraju hronični umor                                    Ako ste stalno umorni i nemate energije, onda u jelovnik morate da ubacite namirnice bogate željezom. A da bi se to željezo apsorbovalo, neophodno je da jedete namirnice koje će pomoći da se to željezo maksimalno iskoristi. Zato je važno da uz špinat, crveno meso i grašak, koji su prava mala riznica željeza, jedete ljute papričice. One su bogate vitaminom C, koji vezuje željezo direktno za krvna zrnca. Idealna mjera je da jednom dnevno pojedete po 200 g graška i špinata, a tri puta sedmično po 250 g crvenog mesa i jednu papričicu.