Antistress namirnice


Kada ste pod pritiskom, okrenite se ishrani koja dokazano umanjuje stres. Nekoliko kriški narandže, šaka badema ili sendvič od puretine čine čuda za naše raspoloženje.

Njemačko istraživanje pokazalo je da vitamin C smanjuje nivo stresa, vraća krvni pritisak i kortizol u normalu nakon proživljene stresne situacije. Ali unošenje vitamina C ima i brojne druge prednosti, između ostalog, poznato je i da jača imuni sistem.

Bademi su prepuni vitamina B i E koji jačaju imunitet, a pistacije i orasi pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Pureće meso sadrži aminokiselinu L-triptopan koja pomaže u izlučivanju serotonina, hemikalije koja je zaslužna za dobro raspoloženje. L-triptopan dokazano djeluje umirujuće, tvrde naučnici.

Nedostatak magnezijuma može da prouzrokuje glavobolje i migrene, a ponekad izaziva i osjećaj slabosti. Zbog toga se preporučuje da se špinat što češće nađe na našem jelovniku, a samo jedna šoljica ovog povrća zadovoljava 40 posto dnevnih potreba za magnezijumom. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama štiti nas od bolesti srca i krvnih sudova. Istraživanja su pokazala da one uspješno sprečavaju i naglo izlučivanje hormona stresa - kortizola i adrenalina.