Žene, ovo je spisak za vas


Da li jedete puno mesa, masti, kolača i tjestenine? Sasvim ste promašili zdravu ishranu. Ali, i žene koje paze na unos zdravih namirnica znaju da zaobiđu neke ključne. Pogledajte spisak onih koje trebate da imate na umu dok lutate između polica u prehrambenim radnjama:

Paradajz - pigment koji se nalazi u paradjzu, likopen, koristi svima, a ženama na specifični način. Studije su pokazale da likopen može da spriječi pojavu raka dojke. Uz to postoje brojni dokazi koji sugerišu da ovaj snažan antioksidant može da spriječi rizik od srčanih bolesti - što je vodeći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a sve više i u onima koje to nisu, ali preuzimaju zapadnjački stil ishrane.

Sjemenke lana - svježe samljevene sjemenke lana (sameljite ih u mlinu za kafu) odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje se povezuju sa smanjenim rizikom od raka dojke i srčanih bolesti. Protivupalna svojstva koje sjemenke posjeduju sprečavaju pojavu artritisa, olakšavaju probavu i sprečavaju pojavu sindroma upaljenih crijeva, koji se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Losos - ova riba nudi niz zdravstvenih prevencija za zdravlje žena. Losos je bogat željezom, a mnoge žene pate od anemije. Sadrži i veliku količinu omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju raspoloženje, pa čak i olakšavaju depresiju.

Brusnice - brojne studije su ukazale na snažnu vezu između konzumiranja brusnica i smanjenog rizika od raka dojke i srčanih bolesti. Međutim, posebno su popularne za prevenciju i liječenje infekcija urinarnog trakta, koje se osam puta češće javlju kod žena, nego kod muškaraca.

Smokve - su odlična hrana jer sadrže mnoge minerale i vitamine, a posebno se ističe željezo i kalcijum, koji kod žena često zna da manjka.

Mlijeko - je odličan izvor kalcijuma, koji je izuzetno koristan za zdravlje žena. Na ovaj način ćete spriječiti pojavu osteoporoze, a studija je pokazala da ishrana bogata kalcijumom i vitaminom D može olakšati, pa čak i spriječiti simptome PMS-a.

Orasi - svi orašasti plodovi su dobri za zdravlje, ali orasi su posebno korisni za žene. Jedna studija je pokazala da orasi, koji su inače bogati omega-3 kiselinama, antioksidantima i fitosterolima, mogu da smanje rizik od razvoja raka dojke, čuvati kosti i umanjiti bol kod artritisa i depresiju. Orasi sadrže i kalcijum, magnezijum, te folnu kiselinu.