Koenzim Q10 štiti ćelije


Koenzim Q10 je dobro znani antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja. Da bi se on sintetizirao u tijelu potreban je adekvatan unos vitamina B6.

Q10 djeluje u sprezi sa vitaminom E te ima ključnu ulogu u održavanju opskrbe vitaminom E i njegovog antioksidativnog djelovanja. Q10 ima jedinstvenu sposobnost povećanja opskrbe kisikom u organizmu. Jedno nedavno istraživanje u Danskoj je utvrdilo da je prosječni dnevni unos koenzima Q10 između 3-5 mg, a većina ljudi ne dobiva više od 10 mg dnevno u njihovoj prehrani. Najbolji izvori koenzima Q10 u prehrani nalaze se uglavnom u mesu, iznutricama, peradi, plavoj ribi, pastrvi, špinatu, sojinom ulju i orašastim plodovima. Vitamin B6 koji je bitan za sintezu Q10 nalazi se u pečenom krompiru s korom, bananama, grahu garbanzo, pilećim prsima, svinjskom butu, pečenoj govedini, ribi, avokadu i suncokretu.

Postoje tvrdnje da daje energiju, što ima smisla radi povećanja opskrbe kisikom. Normalna dnevna doza trebala bi biti između 30-150 mg dnevno. Preporučuje se uzimati sa mastima poput kikirikija i drugih orašastih plodova.