Cimetom protiv gripe


Jedan od najpopularnijih svjetskih začina svojom slatko-ljutom aromom u svako doba godine priziva ugodna sjećanja na zimske praznike. No, cimet nam nudi mnogo više od toga. On posjeduje i brojna medicinska svojstva.

Prirodno stanište ove južnjačke biljke su Indija i Šri Lanka. Raširila se i na Malabar, Sumatru i Uskršnje otoke, a uzgaja se u Brazilu, na Jamajki i Mauricjiusu. Prvi su ljekovita svojstva cimeta otkrili Egipćani prije dva i pol milenija. Prvotno se koristio kao pomoć protiv upala, zaraza, gljivica, za rješavanje probavnih poteškoća i za pročišćenje krvi. Onaj topli osjećaj koji u nama zimi budi cimet bio je poznat i u to davno doba. Naime, cimet uzrokuje duboko unutarnje zagrijavanje organizma pa se uzima protiv posljedica nahlađivanja.

Upotrebljava se i za kontrolu šećera u krvi i jačanje konstitucije, liječenje artritisa, menstrualnih grčeva, obilnih krvarenja tokom mjesečnice. Za medicinske se svrhe koristi isti onaj dio biljke cimeta kao za kuhanje. Riječ je o unutarnjoj kori izdanka cimeta koje mi najčešće nazivamo "štapićem cimeta". Kora sadrži lako hlapljivo ulje koje s vremenom poprimi crvenkastu boju.

Cimet može poslužiti i kao pomoć u nadolazećoj sezoni gripe. U slučaju gripe ili prehlade, pokušajte s ovim receptom - skuhajte pola litre vode i u nju dodajte koricu cimeta i nekoliko klinčića pa krčkajte tri minute. Dodajte limuna i meda pa popijte pola šoljice svaka četiri sata.