Savjeti za putovanje


Osnove pravilne prehrane iste su kod kuće i na putu, ali pronalazak preporučenih namirnica u drugačijem okruženju može biti otežan. Međutim, slijedite li sljedećih nekoliko savjeta olakšat ćete si ostanak u formi:

1. Jedite raznovrsnu hranu. Raznovrsne namirnice osigurat će uravnotežen unos nutrijenata. 

2. Osigurajte zdrav izbor. Umjereno konzumirajte masti, pogotovo zasićene, a isto se odnosi i na šećer, natrij i alkoholna pića. Saznajte sve o higijenskim uvjetima područja na kojem se nalazite, posebno u zemljama visokog rizika poput azijskih, afričkih i zemalja latinske Amerike.

3. Ne preskačite doručak. Doručak nije samo šoljica kafe ili čaša voćnog soka. Doručkovanje će vam ujutro dati potrebnu energiju i smanjiti osjećaj gladi tokom dana, što će pomoći pri sprečavanju prejedanja.

4. Ne preskačite obroke i navečer jedite manje obroke. Ograničite razdoblja bez konzumiranja hrane na 4 do 5 sati maksimalno. Izgladnjelost prije obroka može smanjiti vašu sposobnost odabira kvalitetnijih namirnica, a i potaknuti prejedanje. Kontinuirana razina energije smanjuje pojavu umora. Osim toga, izgladnjivanje tokom dana te obilan obrok prije spavanja ometa normalnu probavu i spavanje. Pokušajte se što je više moguće držati svog uobičajenog načina prehrane.

5. Svijet za jet-lag. Kako biste smanjili negativan učinak jet-laga koji ometa vaš normalan ritam, pokušajte namjestiti svoj sat prema zoni u koju putujete već na početku putovanja. Prema tome prilagodite i vrijeme obroka. Spavajte u avionu ako je noć u zoni u koju letite, a ostanite budni ako je u zoni dan.

6. Pokušajte pojesti lagan i zdrav obrok prije početka putovanja. Izaberite salatu, svježe voće, supu s povrćem i pečenu piletinu.

7. Letenje uzrokuje dehidraciju. Pijte dovoljno vode i nisko kaloričnih sokova (1 čaša svakih sat vremena tokom leta će pomoći spriječiti dehidraciju i jet-lag).

8. Budite umjereni s pićima koja sadrže kofein i ne koristite ih kao zamjenu za hranu. Kofein je blagi stimulans i konzumiranje velikih količina doprinosi dehidraciji i može ometati ciklus spavanja.

9. Pokušajte biti tjelesno aktivni koliko je to moguće. Umjerena tjelesna aktivnost povoljno djeluje na srce, a i na organizam općenito. Koristite stepenice umjesto lifta, prošetajte ili otiđite u fitness centar. Tokom leta se istegnite, a posebno leđa, ruke, noge te prošetajte po avionu. Tako potičete cirkulaciju i sprječavate duboku vensku trombozu i jet-lag.