Sve što niste znali o riži


Riža je porijeklom iz Kine, tačnije iz delte moćne rijeke Jang-ce. To je biljka koja se kao mladica sadi na terasama poplavljenim vodom. Tako raste u vodi sljedećih 3-9 mjeseci nakon cvjetanja, se ispušta voda sa terasa. Čim sazrije, riža se žanje i odvaja se zrno od klasja.

Daljnjim postupkom bruse se ljuske sa zrna dok ono ne postane žutocrveno, odnosno žuto zeleno i ovijeno samo sa srebrnom košuljicom. Tu rižu nazivamo, smeđa ili prirodna riža. Prirodna riža sadrži balansne tvari, ugljikohidrate, masti, proteine, minerale i vitamine. Da bi dobili rižu bijelog zrna, rižina zrna se poliraju, ali pri tome se košuljica koja je najbogatija bjelančevinama gubi. 

Danas postoji oko 8000 sorti riže.

Basmati riža: potječe iz Indije, vrlo je aromatična i kod pripreme božanstveno miriše. Ime je dobila po indijskoj riječi za miris, Basmati.

Mirisna riža: ova riža pri kuhanju miriše vrlo aromatično i sam miris tjera vodu u usta. Zrno mirisne riže nije toliko dugačko kao kod basmati riže, te je kuhano zrno malo ljepljivije. Proizvodi se u Kini i Tajlandu.

Ljepliva riža: je riža srednjeg zrna sa visokim postotkom škroba, te se zbog toga zrna pri kuhanju lijepe, što opet daje prednost pri jelu sa štapićima.

Mlječna riža: je porijeklom iz Italije i upotrebljava se najviše u slatkim jelima.

Mochi riža: je okruglog zrna, potječe iz Japana i koristi se kao fil. Nishiki riža: je riža okruglog zrna, potječe iz Japana i Koreje i koristi se kao prilog.

Ribe riža: je riža srednjeg zrna, potječe iz Španjolske i koristi se najviše za jela tipa Paella (španjolsko nacionalno jelo od riže, piletine i školjki).

Crvena riža: je riža srednjeg, nepoliranog zrna, potječe iz Indije. Crna riža: je kao i crvena riža, nepoliranog zrna, te ima crnu ovojnicu (košuljicu).

Sushi riža: je riža ovalnog zrna koje lako, ako se ne prikladno ne čuva postane pljesnivo.