Sokovima do srčanih oboljenja


Žene koje redovno piju vrlo slatka pića imaju četiri puta veći rizik od razvoja srčanih bolesti. To se prvenstveno odnosi na zaslađeni čaj, kremastu kafu i vrlo slatke sokove, otkrila je Framingham studija o zdravlju srca, prenosi msnbc.

Ta opasnost ne odnosi se samo na pretile žene, već i na one idealne težine, a u obzir su uzeli i životne navike, te zdravstvene podatke 4166 žena u dobi od 45 do 84 godine. Ako se piju svaki dan, slatka pića povećavaju trigliceride u krvi, koji su povezani s višom razinom lošeg holesterola - LDL i smanjenjem dobrog holesterola - HDL.

Postoje neke kalorije koje direktno bombardiraju tijelo, ulazeći odmah u krvotok, za razliku od složenih ugljikohidrata koji postupno otpuštaju šećer. Ako je tijelo izgubilo sposobnost da regulira razinu šećera u krvi, on ostaje u krvotoku, gdje može poremetiti metabolizam na nekoliko načina, slabeći imunitet i povećavajući rizik od upale brojnih organa, pa tako i srca. Žene koje često piju slatke napitke, možda nisu ništa deblje, ali je njihov struk širi u usporedbi s drugima. Upravo je povećanje obima trbuha indikator za bolesti srca. One su više pogođene time jer je njihova kilaža i obim tijela manji, pa ih i višak šećera jače pogađa, objašnjavaju naučnici.