Dukat mlijeko s vitaminom D


Čak 52 posto stanovništva Europe pati od manjka vitamina D

Dukat je uradio veliki iskorak za potrošače i za regionalnu mliječnu industriju proizvodnjom trajnog mlijeka obogaćenog vitaminom D, koji se zbog niza pozitivnih utjecaja na zdravlje svrstava u skupinu super-vitamina. Unatoč tome što je Dukat trajno mlijeko obogaćeno vitaminom D, njegova cijena na policama trgovina ostala je ista. Antonela Blaškić, voditeljica marketinga Dukata za bh. tržište govori o razlozima obogaćivanja hrane u mliječnoj i prehrambenoj industriji.

Dukat je nedavno predstavio mlijeko obogaćeno vitaminom D. Kako ste se odlučili na taj korak?
- Nedostatak vitamina D danas predstavlja globalni zdravstveni problem koji je poprimio razmjere epidemije. Čak 52 % stanovništva Europe pati od manjka vitamina D, dok se u nekim zemljama procjenjuje da taj broj premašuje i 75 %. Suvremeni način života nažalost ostavlja sve manje vremena za brigu o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani stoga se kroničnom nedostatku vremena nastoji „doskočiti“ kako funkcionalnom tako i obogaćenom hranom. Budući da je kategorija mlijeka i mliječnih proizvoda ona s najvećim „obrtajem“ u dnevnoj prehrani, upravo je ona i ključna kategorija proizvoda s dodanom vrijednošću.

Stručna javnost svrstava vitamin D u kategoriju super-vitamina zbog niza pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje. Koji su to pozitivni učinci vitamina D?
-Zbog svoje izuzetne važnosti za zdravlje organizma vitamin D se svrstava u grupu super-vitamina, a omogućava ugradnju kalcija unesenog hranom u kosti. Rezultati najnovijih istraživanja ukazuju da ovaj vitamin smanjuje rizik od nastanka pojedinih zloćudnih bolesti, šećerne bolesti, bolesti srca i krvožilnog sistema, umanjuje hronične bolove i umor te pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti. Stoga se vitamin D opravdano svrstava u skupinu super-vitamina koji u organizmu trebaju biti zastupljeni u preporučenim vrijednostima.

Vitamin D se u hrani nalazi u vrlo ograničenim količinama stoga stručnjaci preporučuju njegovo dodano uzimanje kroz njegove nadomjeske i obogaćenu hranu, posebno obogaćeno mlijeko. Zašto je to tako?
-Vitamin D prirodno se stvara u koži pod utjecajem sunčevih zraka, no jačanje svijesti o opasnosti izlaganju sunčevim zrakama uvjetuje da se dostatan unos vitamina D vrši upravo kroz hranu. Budući se vitamin D može pronaći tek u vrlo ograničenom broju namirnica (u masnijoj ribi, žutanjku, maslacu) preporučuje se konzumacija hrane obogaćene vitaminom D. Mlijeko je namirnica idealna za obogaćivanje vitaminom D zbog topivosti vitamina D u mliječnoj masti, ali i iskoristivost vitamina D upravo iz mlijeka.

Zbog čega ste mlijeko obogatili vitaminom D, a ne i fermentirane mliječne napitke?
- Učestala konzumacija mlijeka kod široke populacije ljudi je upravo osnovni kriterij zbog čega smo pristupili obogaćivanju mlijeka. Međutim, Dukat mlijeko nije prvi niti jedini proizvod u našem asortimanu obogaćen vitaminom D. Dukatino linija namijenjena našim najmanjim potrošačima obogaćena je vitaminom D, koji između ostalog, osigurava bolju iskoristivost kalcija unesenog hranom i njegovu ugradnju u kosti odnosno mineralizaciju kosti. Brigu o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani potrebno je voditi od najmlađih dana, kako bi ona postala stil življenja. Upravo je to i naša misao vodilja; promicanje pravilne i uravnotežene prehrane te zdravih navika kod potrošača svih dobnih skupina.