Čuvajte se furana


Najnoviji izvještaj Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) pokazao je šokantne rezultate – najviše razine kancerogenog furana, koji nastaje pri termičkoj obradi hrane, nađene su u kafi i dječjoj hrani u staklenkama.

Podaci do kojih je došla Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) rezultat su istraživanja danih proizvoda u 20 zemalja članica EU-a. Riječ je o furanu, organskoj tvari koja nastaje pri termičkoj obradi hrane, a za koju je ustanovljeno da je potencijalno kancerogena za ljude.

Najviše razine furana nađene su u kafi, u kojoj se srednje vrijednosti ove tvari kreću od 45 mikrograma po kilogramu u slučaju obrađene kafe, do 6.407 mikrograma po kilogramu kad je u pitanju kafa u zrnu. Količine furana pronađene u hrani namijenjenoj djeci kreću se od 3,2 mikrograma po kilogramu u dojenačkim 'formulama', do 49 mikrograma u dječjoj hrani u staklenkama s povrćem. Dopuštene količine furana kreću se od 0,03 i 0,59 mikrograma po kilogramu tjelesne težine po danu za odrasle osobe, od 0,02 do 0,13 mikrograma za adolescente, od 0,04 i 0,22 mikrograma za drugu djecu, između 0,05 do 0,31 za malu djecu i između 0,09 i 0,22 mikrograma za dojenčad.