Ljekovite namirnice


Nekad davno znalo se da za određena stanja pomaže određena namirnica, ali nije se znalo zašto je tako. Zahvaljujući hemijskoj analizi hrane danas uglavnom znamo u čemu je tajna ljekovitosti. Zanimljivo je da se ljekovitost vrlo često krije u niskokaloričnoj biljnoj hrani.

Za jačanje imuniteta i poboljšanje općeg stanja organizma odlične su gljive shiitake, jogurt, kefir, zeleni čaj i govedina. Bijeli, zeleni i crni čaj sadrže raznovrsne polifenole, koji se uspješno bore protiv slobodnih radikala, odgovornih za oksidaciju ćelija, odnosno ubrzano starenje i nastanak nekih zloćudnih i degenerativnih bolesti.

Crno vino u malim količinama još je jedan izvor visokovrijednih polifenola, kao i paradajz (likopen djeluje antikancerogeno). Paradajz sadrži i puno vitamina A, a podjednako su zdrave svježi paradajz i sok od paradajza.

Borovnice su također odličan izvor flavonoida i brojnih vitamina, a slično djeluje i drugo bobičasto voće poput malina, kupina, brusnica i ribizli.

Riba, posebno plava, izvor je zdravih omega-3 masnih kiselina, vitamina skupine B i kalcija. Vitamini skupine B nužni su za pravilan razvoj i rad nervnog sistema, a kalcij je odgovoran za zdravlje kostiju, kose i noktiju.

Peršun je ljekovita trava, a njegov sok je jedan od najmoćnijih, pa ga treba uzimati u malim količinama (snažan je diuretik pa se koristi kod nekih bolesti bubrega i mokraćnih puteva, pomaže kod upale prostate, u liječenju dijabetesa, žutice i drugih bolesti jetre, protiv celulita, bora, bolne menstruacije, natečenih kapaka).

Bijeli luk se inače oduvijek smatra lijekom: djeluje antiseptički i antibiotski (uništava većinu mikroba, herpes viruse i kvasne gljive), snižava holesterol, trigliceride i krvni pritisak (općenito blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila), pomaže u liječenju gripe i plućnih oboljenja, djeluje antiparazitski.