Limun je super voćka


Limun je na samom vrhu namirnica koje sadrže najviše antioksidansa. Zahvaljujući limunskoj kiselini, on neutralizira toksine i njihovo djelovanje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranjivih sastojaka.

Limun sadrži selen i vitamine C i B, te povećava imunološki sistem i usporava starenje. Popijte čašu limunade čim se probudite i spriječit ćete zimske bolesti i popraviti raspoloženje. Ako je "čista" limunada ipak prekisela za vaš ukus, pomiješajte je s malo soka od naranče, ili dodajte šećer. Limun možete koristiti i kao zamjenu za sirće. Salate će živnuti uz ovaj citrus, a limun možete dodavati i u razne umake za tjesteninu. Najpoznatija je upotreba limuna u ribljim specijalitetima. Sok od limuna voćnoj salati daje poseban okus, a narezano voće duže održava svježim. Ne zaboravite: limun se uvijek cijedi u posljednjem trenutku i na tanjir stavlja neposredno prije posluživanja jela. Tako zadržava sve vitamine i minerale koji su inače osjetljivi na zrak i svjetlost.

Koru limuna nemojte bacati jer sadrži puno dragocjenih sastojaka. Flavonoidi, koji joj daju boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kisika u organizmu. Kora limuna sadrži eterična ulja, kao što je limonin, i djeluje antiseptički. U aromaterapiji se ulje limuna koristi za poboljšanje raspoloženja i koncentracije pri radu.