Cvekla čisti jetru


Cvekla je riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i fitohemikalija. 100 g svježe namirnice sadrži tek 36 kcal što je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima.

Tako je cvekla posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C. Tamno crvenu boju cvekla duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti, stoga ne čudi da novija istraživanja povezuju blagotvoran učinak cvekle na zdravlje upravo s crvenim biljnim pigmentima.

Cvekla je nezaobilazna namirnica za detoksikaciju budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Nekoliko provedenih studija pripisalo je betainu zaštitni učinak na jetru, posebno u vidu smanjenog nakupljanja masti u jetri koje između ostalog nastupa kao posljedica nedostatnog unosa proteina.