Za koji hljeb se odlučiti


Bijeli hljeb na posebno je zlu glasu. On ima visoki glikemijski indeks (GI), što znači da prebrzo oslobađa energiju i tako povisuje šećer.

Zbog toga mnogi naučnici vjeruju da postoji izravna veza između bijelog hljeba i dijabetesa. Istraživanje provedeno u Australiji na reprezentativnom uzorku od 36.000 ispitanika pokazalo je da oni koji prednjače u konzumaciji bijelog hljeba imaju 30 posto veće šanse za obolijevanje od šećerne bolesti. Oni koji jedu pet i više komada hljeba dnevno imaju dva puta veće šanse malignih oboljenja od onih koji jedu komad i pol dnevno. S druge strane, pokazalo se da integralne žitarice imaju ugrađen zaštitni faktor jer reguliraju proizvodnju inzulina. No, to ne znači da su integralne prerađevine dobre za svakoga. Često se govori da trebamo puno vlaknaste hrane (a integralne žitarice su upravo to) za očuvanje zrdavlja probavnog trakta.

Ali postoje stručnjaci koji upozoravaju da to nije dobro za svakoga. Vlaknasta hrana je snažan podražaj, laksativ, koja efikasno čisti probavni sistem. No, ako je naš trakt već oštećen, svakako ne treba dodatne podražaje. Zato vlaknasta hrana nije dobra za svakoga: valja je dozirati prema tome kako se nakon nje osjećate. 'Crni hljeb dobar je za vas ako imate zdrava crijeva', kaže profesor Whorwell, 'no ako imate osjetljivu probavu, ne slušajte sugestije, nego vlastita crijeva i sami procijenite koliko je dobar za vas.'