Šta ko jede za Novu - I dio


U novogodišnjoj noći ili na prvi dan Nove godine narodi širom svijeta jedu hranu za koju vjeruju da će im u godini koja dolazi donijeti blagostanje, sreću, uspjeh i zdravlje. Prema tom vjerovanju, čekajući Novu Holanđani jedu krofne, Filipinci okruglo voće, a Amerikanci pasulj. U Grčkoj se u novogodišnjoj noći poslužuje Vassilopitta ili torta Svetog Vasilija, u koju se prije pečenja utisne novčić.

FILIPINI- VOĆE DONOSI SREĆU Pri otkucavanju ponoći na satu na Filipinima je važno imati sto pun hrane, što će osigurati blagostanje. Za napredak i sreću za Novu bi trebalo poslužiti i sedam različitih vrsta okruglog voća.

JAPAN - KOLAČ MOĆI ZA SREĆU U Japanu se poslužuju posebno dugački rezanci koji moraju da se posrču "za dug život" u dahu. Blagostanje i zdravlje porodici donosi kolač moći.

AMERIKA - ZELENA HRANA ZA DEBLJI NOVČANIK Na jugu SAD vjeruju da priprema crnog pasulja u novogodišnoj noći donosi sreću. Novac donosi zelena hrana kao što su grašak, špinat ili kupus, boje koje podsjećaju na dolar.

AUSTRIJA - PRASE ZA BLAGOSTANJE Austrijanci na Novu godinu pripremaju svečani ručak koji uključuje prasetinu, kao simbol sreće i blagostanja. A za desert sladoled od mentola u obliku djeteline s četiri lista. To su glavni uslovi za osiguravanje sreće u novoj godini za taj narod.

SICILIJA - LAZANJE Stari sicilijanski običaj kaže da će sreća u novoj godini doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje, a nesreća slijedi svima koji na taj dan jedu makarone ili bilo koju drugu tjesteninu osim lazanja.

ŠPANIJA - GROŽĐE U PONOĆ Kad zakuca ponoć, Španci odmah jedu 12 zrna grožđa - po jedno zrno za svaki mjesec, da bi bili srećni cijele iduće godine.