Šta ko jede za Novu - II dio


NORVEŠKA - PUDING OD RIŽE Za Novu godinu Norvežani se časte pudingom od riže, a unutra sakriju jedan badem. Ko u svojoj posudici dobije baš taj badem, biće sretan cijele godine.

NJEMAČKA - KUPUS Kupus igra glavnu ulogu na trpezi Nijemaca za vrijeme novogodišnjih praznika, a jede se i služi na više načina. Omiljen je onaj koji se služi dinstan sa svinjskim kobasicama ili šniclama. Na stolu se mora obavezno naći i neko prženo tijesto, a najčešće su u pitanju krofne punjene džemom ili nekim drugim filom. Praznična večera se završava tako što svako pojede po jedno malo prase napravljeno od marcipana, jer se vjeruje da to donosi sreću.

BRAZIL - SOČIVO ZA NOVU GODINU Prvo jelo koje se obavezno služi u brazilskim domovima za Novu Godinu je supa od sočiva sa rižom. Ritual kojim bi trebalo osigurati dobre novčane prilike u narednoj godini podrazumijeva konzumiranje nara, a sedam zrna ovog voća je dovoljno da se obezbijedi dobra sreća u predstojećih 12 mjeseci. Na prazničnoj trpezi nalaze se i specijaliteti od svinjskog mesa, ali se tog dana ne služi meso krabe, kao ni ćuretina jer se za njih vjeruje da donose nesreću.

ITALIJA - HEDONIZAM NA DJELU Hedonizam za stolom slavi se u Italiji tokom čitave godine, ali svoj vrhunac dostiže upravo za vrijeme praznika. Među omiljenim jelima koja se spremaju za novogodišnje praznike su razne vrste ribe, obično dimljene i dobro usoljene, kao i pasta "vermičeli", ono što bismo mi najprije prepoznali kao zapečene makarone, te pečena ili pržena jegulja i specijalni hljeb "penetone". Ovaj hljeb je često slatkastog ukusa, različitih oblika, dekorisan kandiranim voćem i bademima, te može služiti i umjesto dezerta.

GRČKA - VASILOPITA Vasilopita je vrsta kolača koja se služi u grčkim domovima oko Nove godine. Tijesto se razlikuje od kraja do kraja Grčke, ali im je svima zajedničko da se unutar kolača sakrije dukat, kolač se zatim dijeli među članovima porodice, a onaj ko ima najviše sreće da izvuče kovanicu može se nadati berićetnoj godini. Što se mesa tiče nezaobilazna je i ćurka punjena filom od kestena i grožđa.