Kako do savršene torte


Postoje domaćice kojima se svi mi divimo. Njihove torte su uvijek najukusnije, glazure su besprijekorne, sve kore jednake debljine, ukrasi najljepši i najraskošniji…

Nije teško biti jedna od njih. Dovoljno je da naučite nekoliko osnovnih pravila, pa će i vaše torte izazivati divljenje.

KADA JE KORA PEČENA - Nedopečena torta šušti. Ostavite je u rerni još pet minuta, kora će biti savršeno ispečena. Kora je pečena kad ivice počnu da se odvajaju od ivica pleha ili tepsije. Ako niste sigurni, zabodite čačkalicu u sredinu tijesta i izvucite je. Suha i čista čačkalica pokazuje da koru treba da vadite iz rerne.

KAKO SE VADI KORA - Pek-papir s kore skinite tek kada se ona potpuno ohladi. Ako niste koristili foliju, tankim nožem opkrojte tijesto, pa ga onda izručite iz tepsije.

KAKO SE TOPI ČOKOLADA - Komadiće čokolade stavite u mali sud, pa je uronite u veću šerpu u kojoj ste zagrijali vodu. Kad čokolada počne da se topi, miješajte dok se masa ne izjednači.

KAKO SE ČUVA ZAPREMINA KREMA - Kada sjedinjujete umućena bjelanca s nekom drugom masom, pravite nježne, kružne pokrete da se ne bi izgubila zapremina. Grubim, naglim pokretima izbacuje se vazduh iz bjelanaca i krema gubi volumen.

KAKO SE KUHA NA PARI - Ako nemate lonac za kuhanje na pari, s duplim dnom, improvizujte. U veliki lonac sipajte pola litra do litar vode i ubacite metalnu posudu u kojoj ćete mutiti jaja. Posuda za mućenje ne smije da dodiruje vodu. Krem mutite pažljivo da vas para ne bi opekla.

KAKO SE TOPI ŠEĆER - Da se šećer ne bi kristalisao, ne miješajte ga dok se potpuno ne istopi. S vremena na vrijeme blago protresite šerpu, da se šećer rasporedi po dnu, jer samo tako može ravnomjerno da se topi. Ako je dio šećera promijenio boju, a dio se još nije ni rastopio, smanjite vatru, pa kašikom sipajte sirup preko suhog šećera. Veće komade kristalizovanog šećera izbacite, pa nastavite da miješate dok ne dobijete ujednačen sirup.

KAKO SE PRAVI GLAZURA - Rastopljena čokolada se brzo steže, pa glazura mora brzo da se razmaže, najbolje potpuno ravnim nožem koji je duži od cijele torte. Ako želite da obilježite komadiće, radite to brzo, tupom stranom noža umočenom u maslac, prije nego što se glazura ohladi i stvrdne.

KAKO SE UKRAŠAVA TORTA - Fil od putera idealan je i za dekorisanje torti. Ako želite tamniju nijansu, dodajte malo rastopljene čokolade, a ako želite svjetliji, dodajte malo putera. Za ukrašavanje koristite špric i dodatke raznih oblika za pravljenje šara. Ako želite ukrase u obliku ruža, ne koristite krem s puterom, jer on nije dovoljno čvrst i postojan na sobnoj temperaturi.