Cimet - slatki lijek


Stručnjaci smatraju kako je cimet jedna od najsvestranijih i najučinkovitijih biljaka s dugim popisom zdravstvenih dobroditi, uključujući i iznimne sposobnosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina.

Richard Anderson, nutriconist i biohemičar pri istraživačkom centru Beltsville Human Nutrition Research Center u SAD-u istražuje cimet već gotovo dvadeset godina te na osnovu bogatog naučnog iskustva zaključuje: "Cimet je bolji od bijelog luka. Mnogo bolji!" Uljne tvari topive u mastima koje cimet sadrži odgovorne su za specifičnu aromu i okus, no i za manji broj zdravstvenih dobrobiti.

Za zdravlje su mnogo važniji polifenoli koji su topivi u vodi, tvrdi Anderson koji ih je izolirao i opisao koristeći metode masene i NMR spektroskopije te dokazao kako ove tvari u in vitro uvjetima povećavaju stopu metabolizma glukoze ovisnog o inzulinu za oko 20 puta. Anderson navodi i kako, uz činjenicu da potiče učinkovitost inzulina, cimet ima antioksidativna, antibakterijska, antiupalna i svojstva protiv raka. Uz to, može smanjiti i krvni pritisak, holesterol, pa i količinu tjelesne masnoće.