Kikiriki


Kikiriki je povrće koje pripada porodici mahunarki, a potječe iz Južne i Srednje Amerike i Meksika. Stare Inke su uzgajale kikiriki još prije 3.500 godina, a izrađivali su i posuđe ukrašeno kikirikijem. Španski osvajači su u 15. vijeku prenijeli kikiriki u Evropu i dalje po svijetu, a zanimljivo je da je ova biljka stigla u Sjevernu Ameriku tek u 18. vijeku, i to iz Afrike.

Upozorenje: Jedite samo plodove kikirikija koji su svježi okusom i izgledom i koji nisu užegli, jer se na zastarjelim plodovima razvijaju mikroorganizmi koji u sebi sadrže kancerogeni otrov aflatoksin!

Uzgoj i vrijednost kikirikija
Početkom ljeta grmovi kikirikija prekrivaju polja. To je jednogodišnja biljka koja naraste 30 - 50 centimetara. Nakon što su cvjetovi oprašeni, stabljike se spuštaju prema tlu, a žuti cvjetovi ulaze u zemlju na dubinu od šest centimetara. Plodovi se razvijaju i rastu ispod zemlje u mahunama dugim oko šest centimetara, u čašicama u kojima bude od jednog do četiri sjemena. Ljuska je hrapava, a unutra je kremastobijelo ili žuto sjeme pokriveno jestivom, tankom kožicom. Za kulinarske potrebe koristi se isključivo sjeme kikirikija. Kikiriki je bogat izvor bjelančevina, vlakana, minerala, željeza, cinka i vitaminima E i K, te ne sadrži kolesterol. Kikiriki je
također jedna od rijetkih namirnica koja je i izvor vitamina D. Kikiriki je bolje kupovati neoljušten jer sadrži više vitamina i minerala.

Savjet: Otkriveno je da kikiriki smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, stoga bi ga bilo dobro ubaciti u prehranu, ali u umjerenim količinama.

Svestrana upotreba i prepoznatljiv okus
U industriji se kikiriki koristi na više od 300 različitih načina - od proizvodnje brašna, sapuna, deterdženta, plastike, sjaja za cipele i metale, pa do različitih krema, šampona i lijekova. Za razliku od mnogih drugih plodova koji se mogu “maskirati” u različitim jelima, kikiriki ima svoj karakteristični okus koji se prepoznaje u svim jelima koja se s njim pripremaju. Kikiriki se može jesti sirov i prženi, slani i neslani, te se od njega može proizvesti poznati kikiriki maslac i ulje, a može se koristiti i za različite deserte i slatkiše, kao i u mnogim slanim jelima.

Savjet: Kikiriki snižava kolesterol, sprečava upale i poboljšava stanje krvnih ćelija oko srca.

Recepti sa ovim sastojkom: