Kakao


Kakaovac - Theobroma cacao, je zimzeleno drvo, s crvenkastim i žutim cvjetovima, a plod mu se formira nakon tri godine. Beru se mahune, koje se otvaraju uz pomoć drvenih čekica, a potom im se vade plodovi. Oni se slažu na listove banane, i fermentuju 5-6 dana. Boja im se menja od purpurnocrvene do tamnosmeđe. Nakon fermentacije, plodovi se suše i kuhaju, a potom, usitnjavaju i melju i tako nastaje gusta tečnost. Kada se ohladi, stvrdnjava se i to predstavlja bazu svih čokoladnih i kakao proizvoda.

Theobroma cacao ili kakaovac je zimzeleno drvo koje raste najbolje na Jamajci i u području Granade. Lišće mu je kožasto, jajastog oblika, a cvjetovi crvenkasti ili žuti. U trećoj godini počinje da donosi plodove. Potrebno je biti stručnjak, pa znati samo kuckajući po plodu kad je zreo za branje. Vade se zrna zajedno sa pulpom koja ih okružuje i uvije u lišće banane. Ostavi se da fermentira do šest dana. Boja se mijenja od purpurne do čokoladno smeđe i oslobada se karakterističan miris. Zatim se suši. Postoje dvije osnovne vrste kakaoa: "criollo" i "forastero". "Criollo" je kvalitetniji i manje od 15% svjetske proizvodnje čokolade koristi tu vrstu. "Forastero" je kakao nešto nižeg kvaliteta i predstavlja osnovu za najveći dio svjetske proizvodnje čokolade. Danas se čokolada smatra luksuznom namirnicom koja ne bi smjela da se jede u neograničenim količinama, jer za posljedicu ima gojaznost, akne i migrenu.

Ljekovitost
Kakao je kroz historiju opisivan kao lijek za mnoge bolesti, a novo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da kakao štiti i od srčanih bolesti i moždanog udara.
Šolja kakaoa dnevno sprječa nastanak krvnih ugrušaka koji, ukoliko stignu do srca ili mozga izazivaju infarkt.

Kakao sadrži stimulans teobromin, alkaloid koji pripada porodici kofeina. Zrna sadrže i masnoće, ugljenhidrate i proteine. Dokazano je da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Zato ga treba konzumirati bez griže savesti! Kakao sadrži i bakar koji podstice razvoj vezivnog tkiva i koji je veoma bitan za nervni sistem.

Kakao sadrži supstance koje su antioksidanasi, što znaci da štite tijelo od slobodnih radikala i tako usporavaju proces starenja. Istraživanja sprovedena na univerzitetu Harvard pokazala su da su ljudi koji su konzumirali čokoladu u prosjeku živjeli godinu dana duže od onih koji je nisu jeli.

 

 

Recepti sa ovim sastojkom: