Mladi luk


Luk spada među najstarije povrtlarske kulture i od davnina se upotrebljava za prehranu ljudi. Miris mu je aromatičan, a okus snažan, manje ili više ljut. Sorte luka razlikuju se po boji, veličini i okusu.

U proljeće i ljeto aktuelna je sorta mladog luka, koji ima slatkasti ili srednje jaki okus. Luk potiče iz Azije i Bliskog Istoka, a uzgaja se preko 5.000 godina. Popularnost luka održala se i u starih Grka i Rimljana, a naročito su ga koristili siromašni slojevi ljudi kao dodatak svojim jednostavnim jelima. Kristofor Kolumbo proširio je luk na zapad, a danas su najveći uzgajivači ovoga široko rasprostranjenoga povrća Kina, Indija, SAD, Rusija i Španija.

Zanimljivost: Egipćani su posebno cijenili vrijednost luka pa su njime plaćali radnike koji su gradili piramide, dok su faraoni (npr. Tutankamon) stavljali luk u grobnice da im posluži u zagrobnom životu.

Kupovina i priprema
Prilikom kupovine mladog luka bitno je da su glavice čvrste i bijele, a vrhovi svježi i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana nakon kupovine, a najbolje je čuvati ga u plastičnoj vrećici ili dobro zatvorenoj posudi u frižideru, jer vrlo brzo gubi na nutritivnoj vrijednosti. Termički obrađen luk može se čuvati nekoliko dana u zatvorenoj plastičnoj posudi. Ne treba stavljati luk u metalne posude jer će izgubiti boju. Nasjeckan luk se može i zamrznuti, bez prethodnog blanširanja, ali zamrzavanjem gubi na jačini okusa. Mladi luk najčešće se jede sirov kao sastojak raznih salata, jela od jaja, uz razna pečenja, suhomesnate proizvode ili mesa s roštilja, jer nema tako jak i prodoran okus. Čak i prilog od riže ne mora biti uvijek istog okusa ako mu dodate fino nasjeckani mladi luk i sezamove sjemenke.

Liječenje mladim lukom
Osobito jak miris luku daju tvari bogate sumporom, koje su jednako tako odgovorne i za njegova ljekovita svojstva. Uz to, bogat je i kromom, mineralom u tragovima koji pomaže u staničnoj rekaciji s inzulinom, zatim vitaminom C i brojnim flavonoidima, osobito quercitinom.

Specifičan ljuti okus i miris luka posljedica su eteričnih ulja. Svojim sastojcima pojačava apetit i pospješuje probavljanje hrane.

Također, upotrebom luka u prehrani dva ili više puta sedmično značajno se smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva. Pokazalo se da meso pripremano s lukom znatno smanjuje količinu kancerogenih tvari u odnosu na meso pripremano bez luka.Općenito možemo reći da mladi luk ima mnoga ljekovita svojstva budući da, osim što pospješuje rad krvožilnog sistema, regulira i crijevnu floru, jača imunitet, djeluje antibakterijski i dijuretično, te pročišćava organizam.

• pospješuje probavljanje hrane
• pojačava apetit
• smanjuje razinu glukoze u krvi
• smanjuje krvni pritisak i razinu kolesterola u krvi
• pročišćava organizam
• smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva

Recepti sa ovim sastojkom: