Paprike


Paprikama paše vlažna i topla klima jer su porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Danas se uzgajaju svugdje, ali najviše na Mediteranu.

Paprika je prvorazredno ljekovito povrće, daje krila uspavanom metabolizmu a njena najvažnija djelotvorna tvar je kapsaicin koji sprečava zgrušavanje krvi, poboljšava cirkulaciju te djeluje preventivno kod migrene. Tromi krvotok uzrok je usporenog dovođenja hranjivih tvari do ćelija, a već jedan obrok sa obilnom porcijom paprika živnut će sistem. Kapsaicin i vitamin C kojeg paprika također ima u znatnim količinama, jačaju našu odbranu od infekcija, poboljšavaju snagu vida, pojačavaju aktivnost žlijezda, pa time i dinamičnost i libido. Najveće koncentracije vitamina A i C imaju crvene paprike. Smatra se da paprike, zbog brojnih antioksidanata, produžuju život.

Savjet:
Ako paprike jedete sirove, narežite ih tek neposredno prije nego ih poslužite, i uvijek začinite sa malo ulja. Na taj će način tijelo iskoristiti dragocjeni beta-karoten. Osim što je hranjiva kao namirnica i bogat izvor vitamina, paprika ima i određena ljekovita svojstva, koja se ne smiju zanemariti. Najvažniji je alkaloid kapsaicin, koji je veoma ljutog okusa, a najviše ga ima u unutarnjem dijelu ploda oko sjemenki.

Paprika je korisna osobama koje pate od ateroskleroze jer njezin sastojak citrin utječe na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima. Potiče lučenje probavnih sokova te tako otvara apetit i poboljšava probavu.

Svježe paprike imaju neoštećenu i sjajnu kožu, hrskavu i čvrstu strukturu. Ukoliko pripremate paprike za punjenje, kupite okrugle, mesnate paprike otprilike jednakih veličina. Paprike možete svježe čuvati u frižideru do 5 dana, zamrznuti ili konzervirati u ulju ili octu.

Paprika je namirnica mediteranske kuhinje i dobro se slaže s lukom, češnjakom, tikvicama, patlidžanima, rajčicama, inćunima, a nadasve maslinovim uljem.

Paprika je sredstvo koje pospješuje apetit, a pri tome potiče rad želuca jer pojačava lučenje želučanog soka i potiče peristaltiku. Sadrži dosta kalija kojem se pripisuje diuretsko i antikarcinogeno djelovanje.

Vjerovanje u afrodizijačko svojstvo temelji se na utjecaju paprike na pojačanu cirkulaciju.

Od ljute paprike u narodnoj medicini postoji niz pripravaka za liječenje reumatskih bolova.Sokom od paprike liječe se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih bolesti. Prah ljute crvene paprike koristi se za liječenje probavnih smetnji i hemeroida.

Papriku možete koristiti svježu, pečenu, pirjanu, punjenu ili ukiseljenu. Sušena je izvrstan začin, a nutritivno je vrlo vrijedna i ljekovita

Recepti sa ovim sastojkom: