Riža


U svijetu se uzgaja više od 40 000 vrsta riže, a grubo se može podijeliti u rižu dugog zrna, srednjeg zrna i kratkog zrna (tzv. okruglu rižu). Sve su ove vrste s nutricionističke strane podjednakih vrijednosti, a razlikuju se u teksturi, izgledu i okusu. Postoji i divlja riža, ali pod tim se nazivom podrazumijeva sjeme vodene trave.

Rižu u trgovinama možemo dobiti kao integralnu tamnu ili rafiniranu bijelu. Iako smeđa sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcija, i bijela je riža dobar izvor vitamina B, željeza, fosfora i magnezija.

Više od tri miliona ljudi dijeli tradiciju i kulturu jedenja riže. U dalekim selima jugoistočne Azije hrpica riže jednako se cijeni kao i grumen zlata. Neke civilizacije poštuju je kao božanstvo: kao Mae Posop u Tajlandu, Tisnawati u Indoneziji, Inkapati na Filipinima, Ninigino-mikota u Japanu ili Annapurna u Indiji. U mnogim je kulturama simbol plodnosti. I u modernom Japanu riža se smatra srcem cjelokupne kulture. Duž rijeke Senegal u zapadnoj Africi seljaci dočekuju goste posebno pripremljenim jelima od riže.

Najveći dio svjetske proizvodnje, oko 90 posto, odvija se u Kini; riža najbolje uspijeva u toploj klimi s obiljem padalina. Gdje god rasla: u deltama i dolinama azijskih rijeka, na obroncima Himalaja, u afričkim prašumama ili u suhom području Srednjeg istoka (ne uspijeva jedino na Antarktiku), riža čini velik dio života, ona znači hranu, slavljenje, način života.

Opće oznake riže

• BIO riža je riža uzgojena u strogo kontroliranim uvijetima.
• Smeđa riža je drugi naziv za prirodnu(rižu ne tretirana zrna).
• Prirodna riža je oguljena i od ljušture oslobođena riža koja posjeduje sve najvažnije hranjive tvari.
• Riža za brzo kuhanje: je riža koja je već prokuhana i ponovno osušena, tako da treba manje vremena za pripremu.

Recepti sa ovim sastojkom: