Patlidžan


Patlidžan je možda i najpopularnije mediteransko povrće u ljetnim mjesecima. Zgodan je zbog svoje svestranosti: može ga se peći u pećnici, na žaru, pirjati, pohovati, kiseliti i spremati za zimnicu u obliku ajvara.

Odlično se slaže sa drugim mediteranskim okusima, poput bijelog luka, inćuna, maslina, pečenih paprika, bosiljka, origana i paradajza. Patlidžan kao i paradajz doseže svoj vrhunac u augustu i septembru. Zdrav, kvalitetan patlidžan je gladak, sjajan i težak za svoju veličinu, a najbolji su oni srednje veličine. Patlidžan ne može puno stajati pa ga je najbolje upotrijebiti odmah.
Izvrstan je u musaki ili kao pohovani prilog glavnom jelu. Patlidžane za pečenje u pećnici ili na žaru najbolje je narezati na ploške debele oko 5 mm i prije pečenja lagano premazati maslinovim uljem te posoliti.

Ljekovitost patlidžana
Uz to što je izvor mnogih vitamina i minerala, patlidžan sadrži i važne fitonutrijente, od kojih su mnogi antioksidanti. Provedena su istraživanja na antocijanu nasuninu te flavonima. Ovi fitonutrijenti, osim što su antioksidansi, čuvaju membrane stanica od oštećenja, a ispitivanjima na životinjama otkriveno je da štite lipide membrana moždanih stanica koje su zaštita stanici od slobodnih radikala. Neka istraživanja povezala su nasunin i ostale fitonutrijente patlidžana sa smanjenjem kolesterola u krvi, a time i u stijenkama arterija i aorti. Nasunin veže željezo i tako štiti stanice od oštećenja i mogućeg stvaranja tumora, te sprječava peroksidaciju masti.

Biljke su općenito bogate dijetetskim vlaknima, koja se dijele na topljiva i netopljiva. U netopljiva ubrajamo celulozu, hemicelulozu i lignin, a topljiva vlakna obuhvaćaju pektin, gume, oligosaharide.

Recepti sa ovim sastojkom: